SÅ VÄLJER DU RÄTT LJUSKÄLLA


Att välja rätt ljuskälla handlar om mycket mer än bara sockel och watt. I denna guiden går vi igenom vad som egentligen skiljer mellan olika lampor och vad de olika begreppen såsom lumen, watt, kelvin m.fl. innebär och betyder.

Att LED-ljuskällor blivit den självklara ersättaren nu när de traditionella ljuskällorna fasas ut, är fullt förståligt eftersom en modern LED-lampa på 8W lyser lika mycket som en traditionell glödlampa på 60W. LED-lampan sparar upp till 90% av energin jämfört med en gammaldags glödlampa, har mycket längre livslängd, kan göras mycket mindre rent fysiskt och innehåller dessutom inget kvicksilver som t.ex. lågenergilampan gör.


Hur mycket ljus vill du ha?

En lampas viktigaste egenskap är hur mycket den lyser, detta anges i lumen (lm) och inte i antalet watt som felaktigt använts förr som jämförelse. Hur många lumen motsvarar då en gammaldags glödlampa? Vi har satt ihop en översättningstabell för att ni enkelt ska kunna jämföra.



Spridningsvinkel - hur brett ska spotlighten lysa?

Spridningsvinklen anger hur brett en riktad ljuskälla lyser. För rikade ljuskällor är lumen i sig ingen optimal enhet att beskriva ljusflödet, eftersom ljuskällor med samma lumen kan upplevas väldigt olika beroende på vilken spridningsvinkel de har. Om den ena sprider ljuset över 30° och den andra 10°, kommer den sistnämnda att upplevas starkare.

Hur stor yta en riktad ljuskälla lyser på beror dels på spridningsvinklen men även hur långt ifrån objektet den sitter. Se hur stor ljuskäglans diameter blir beroende på hur långt ifrån ljuskällan sitter.

Ljuskällans sockel och form?

Det finns en uppsjö med olika socklar för ljuskällor, här visar vi en del. De absolut vanligaste förekommande socklarna är E14 (liten skruvsockel) och E27 (stor skruvsockel), GU10 (bajonettsockel 230V) och GU4/GU5,3 (stiftsockel 12V).





Beroende på vad ljuskällan ska användas till finns det även olika former. De vanligaste som kan vara bra att känna till är normallampa, klotlampa, päronlampa och globlampa.




Vilken ljusfärg ska jag välja?

Ljusfärg anges i kelvin (K), desto lägre kelvin en ljuskälla har desto varmare och gulare ljus avger den och vice versa. Inom belysning brukar ljuskällorna delas in i olika kategorier.

Upp till 2700K - Varmgult ljus
2700 – 3300K - Varmvitt ljus
3300 – 5000K - Vitt ljus
5000K och uppåt - Dagsljusvitt


Ljuskällans färgåtergivning

Ra-värdet är ett mått på färgåtergivning, hur verklighetstroget färger upplevs i skenet från ljuskällan. Färgåtergivningsskalan går från 1-100 och en traditionell eller halogenglödlampa ligger på 100. De vanligaste LED-ljuskällorna ligger mellan Ra 80-90.


Energisnål ljuskälla - Watt

Watt är ett mått på effekt och anger hur mycket energi en ljuskälla förbrukar i timmen. Detta ska inte förväxlas med hur mycket ljus lampan avger, eftersom de moderna LED-ljuskällorna avger mycket mer ljus i förhållande till den effekt de förbrukar än de gamla glödlamporna gjorde.

 

Välj egenskaper efter behov

Med dagens teknik blir det vanligare att vi använder samma rum till flera olika ändamål. Vardagsrummet kan till exempel vara allt från arbetsrum på dagen till stämningsfullt sällskapsrum på kvällen. Desto fler användningsområden vi har desto fler ljuskällor behöver vi för att kunna förändra och anpassa ljussättningen efter behov.  

Dekorationsbelysning
För det där varma, mysiga och avkopplande ljuset används oftast lite svagare ljuskällor med ett varmgult ljus. Dekorationsbelysning passar perfekt till fönsterlampor, bordslampor och golvlampor med skärmar. All belysning som inte fyller någon funktion som till exempel allmänbelysning, funktionsbelysning (arbetsbelysning och läsljus) bör ha varmgult ljus.

Upp till 2700K, Ljusflöde 70-150 lm

Allmänbelysning

Grundtanken med allmänbelysningen är att det ska finnas ett bra grundljus i de olika rummen för vardagliga sysslor uppackning av matvaror, städning, vardagligt användande osv. Allmänbelysningen har avtagit något med åren i våra hem och ersatts med dekorationsbelysning istället. På arbetsplatser, skolor och andra offentliga platser spelar allmänbelysningen i kombination med arbetsbelysningen fortfarande en väsentlig roll.

Det är upp till tycke och smak om man vill ha en god allmänbelysning i hemmet och i så fall vilken ljusfärg man ska ha.

2000 - 4000K, 450 - 800 lm   


Arbetsbelysning

Bra arbetsbelysning och läsljus är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna prestera bra, slippa trötta ögon och huvudvärk. All belysning i kök, garage, kontor osv. som är tänkt till arbetsbelysning och läsljus bör vara vitt (3300-5000K), det gör det lättare för ögat att hålla fokus och kräver mindre ansträngning. Ljusflödet som behövs variera beroende på arbetsytans storlek, vilken syssla som ska utföras och antalet armaturer/ljuskällor som används, men generellt behövs mycket ljus.

3300 - 5000K, 800-1500 lm


Det finns ett antal framtagna rekommendationer från branschorganisationer, myndigheter osv. om hur en bra och väl fungerande arbetsplatsbelysning ska vara utformad. Vi har satt ihop en guide för dig som funderar på att uppgradera eller byta arbetsbelysning.   


Se alla våra ljuskällor här