Utomhusbelysning

Under den mörkare delen av året är det inte bara tryggt utan även uppiggande med bra ytterbelysning i de miljöer vi vistas i och ser inifrån. Det finns massor av olika sätt att belysa fasaden, muren eller det vackra trädet i trädgården. Förutom att tillföra stil och atmosfär kan rätt belysning även förbättra säkerheten och minska inbrott risken. Beroende på vilken utelampa du väljer kan olika effekter uppnås, det är oftast bara fantasin som sätter gränser. 

Handla din utelampa online redan idag!

Ytterbelysningen på och runt ditt hus är oftast den belysningen som är tänd flest timmar på dygnet. Därför är det många gånger värt att välja en ibland dyrare armatur utrustad med energibesparande LED-ljuskälla istället för halogen. Då sparar du både pengar på lägre energiförbrukning och slipper byta glödlampa i utelampan vart år.

Navigera bland våra olika kategorier för utelampor och trädgårdsbelysning för att upptäcka nya spännande favoriter från välkända varumärken. Ta gärna hjälp av vår duktiga kundtjänst som alltid är tillgänglig för att besvara dina frågor och guida dig till den bästa lösningen.


Välj rätt utomhusbelysning

När du väljer utomhusbelysning bör du tänka på dina behov och önskemål. Vill du ha belysning för säkerhet, dekoration eller både och? Har du specifika krav på stil och design? Vilken typ av belysning passar bäst för din trädgård eller fasad? Genom att först definiera dina behov blir det lättare att välja rätt belysning. 

Vi erbjuder inte bara utelampor och stolparmaturer för fast montage där det oftast behövs en elektriker för installationen. Vi har även 12/24V trädgårdsbelysning som du själv enkelt kan installera i trädgården. Dessa systemen drivs av en transformator som plugga in i ett vägguttag, lamporna kopplas sedan enkelt ihop med vattentäta förgreningar och kontakter enligt eget önskemål. När sedan julen kommer kan du enkelt byta lamporna mot julslingor och ljusnät som drivs av samma transformator och kablage.

Vilken IP-klass behöver utomhusbelysningen ha?

Det beror på var armaturen ska placeras. För inglasade uteplatser eller skyddade områden rekommenderas IP21, som skyddar mot droppande vatten. IP23 kan utsättas för regn men måste placeras mer än 50 cm från vågrätt eller lutande ytor såsom mark, golv, tak. För närmare placering, använd IP24, IP44 eller IP54. För belysning i marken eller golvet krävs IP67. Det kan även vara bra att installera en jordfelsbrytare för extra säkerhet. Rådfråga en elektriker om du är osäker vid inköp och installation.

Hur tätt ska man sätta fasadbelysning?

Det beror helt och hållet på om fasadbelysningen ska vara dekorativ eller funktionell. Fasadbelysning kan sättas tätt tillsammans för att skapa en jämn och vacker belysning på fasaden eller på noga utvalda platser för att skapa en effektfull stämmning. 

Vilken ljusstyrka och ljusfärg på fasadbelysning?

Välj en lampa med lång livslängd, såsom LED, för en mer hållbar och energieffektiv lösning. När det gäller ljusstyrka rekommenderar vi en styrka på minst 300-400 lumen. För att skapa en harmonisk atmosfär rekommenderar vi en varm ljusfärg, såsom 2700K.

Installera utomhusbelysningen säkert

Det är viktigt att installera utomhusbelysningen på rätt sätt för att undvika säkerhetsrisker. Vi rekommenderar att du anlitar en elektriker eller en erfaren person för att säkerställa en riktig installation.

Kan jag dimmra ytterbelysningen?

Ja, det är i de flesta fallen möjligt att dimmra ytterbelysningen. Vilket ger dig möjlighet att anpassa ljusstyrkan efter dina behov och skapa en varierande atmosfär. Se till att använda en dimmer som är lämplig för utomhusbruk och kompatibel med din belysning.

Hur mycket ström drar utebelysning?

Strömförbrukningen varierar beroende på typ av lampa och styrka. Generellt brukar LED-lampor ha lägre strömförbrukning jämfört med andra lampor. Det är viktigt att välja energieffektiva lösningar för en hållbar och mer ekonomisk ytterbelysning.