SÅ LJUSSÄTTER DU DIN 
TRÄDGÅRD OCH UTEMILJÖ


Med en genomtänkt utebelysning får du inte bara en vacker trädgård kvällstid utan även en tryggare och ofta mer funktionell utemiljö. I denna guiden delar vi med oss av våra bästa belysningstips för att du ska lyckas med just ditt projekt!  

Vad är syftet med belysningen?

Det första steget för en lyckad ljussättning i trädgården och utemiljön är är att fundera ut vad syftet är och vilken funktion utebelysningen ska fylla. Kanske är belysningen är tänkt för att skapa en mysig atmosfär i trädgården, vara funktionell och skapa trygghet vid entrédörren, trappan och uppfarten, eller rent av bara framhäva något speciellt i utemiljön. En balanserad kombination av funktionell och estetisk belysning är att föredra för en trivsam och vacker utemiljö som även fungerar rent praktiskt i vardagen.


Gör en skiss och bestäm var utelamporna ska installeras

Har ni kommit fram till mer än ett syfte, funktion eller område i utemiljön ni vill ljussätta underlättar det att göra en skiss över området. På skissen ritar ni in hus, uppfart, trädgårdsgångar, buskar och träd, existerande utebelysning, gatubelysning m.m. som kan inverka och ge ljus i din trädgård. Markera området som ska ljussättas på skissen, fundera på vilken riktning ljuset ska komma ifrån och var armaturen kan placeras. En trädgårdsgång skulle exempelvis kunna belysas indirekt med spotlights på närliggande växtlighet, markspotlights eller med fristående pollare beroende på vilket resultat som önskas. Ett tips när det gäller belysning för att framhäva speciella detaljer såsom fontäner, skulpturer och andra arrangemang är att välja flera armaturer med lägre effekt. Dessa installeras så att ljuset kommer ifrån olika riktningar, avstånd och höjder. Enstaka kraftigare ljuskällor skapar oftast skarpa och tydliga skuggor.

Innan ni köper och monterar lamporna kan det vara bra att prova ljussätta med ficklampa eller annan flyttbar lampa. Välsorterade butiker har oftast lånelådor med olika typer av armaturer man kan ta hem och prova.


Ljussättning av olika miljöer

Det finns massor av olika armaturer att välja mellan på marknaden. Det som är avgörande är dels vilken miljö som ska ljussättas, var armaturen ska installeras och även vilken funktion belysningen ska ha. Nedan har vi listat de vanligaste miljöerna som ljussätts i våra trädgårdar och utemiljöer.

Entrén

Entrébelysningen är troligtvis den absolut vanligaste utelampan man stöter på runt om i hushållen. Val av armatur beror på förutsättningarna runt entrén, i vanliga fall räcker det oftast med en nätt tak eller vägglampa som ger ett nedåtriktat ljus, finns det däremot en trappa behöver kanske armaturen kasta ljuset längre för att även de yttersta stegen ska bli tillräckligt upplysta. Det viktigaste är att armaturen inte bländar vare sig besökande personer eller den som öppnar dörren.

Fasaden


För att belysa och skapa lekfulla ljuseffekter på fasaden kan man antingen montera spotlights i underslaget, montera väggarmaturer eller underifrån med markspotlight. 

Monteras spotlights i underslag ska de vara godkända för montering i utrymmet och helst inte placeras ovanför fönster då de kan blända och ge oönskat ljus in. 

Den absolut vanligaste fasadbelysningen är väggarmaturer i alla dess former och färger. Här gäller det att välja en eller flera armaturer som passar ihop med stilen på huset och dessutom ger den ljusbilden som önskas. Många väljer en blandning av armaturer som ger ett nedåtriktat ljus och både uppåt och nedåtriktat ljus men som ändå har ett enhetligt utseende. Det finns även en del utelampor som har en annorlunda och väldigt dekorativ ljusbild. Dessa kan med fördel användas för att framhäva en speciell del av fasaden, bryta av och ge vacker variation.

Ett annat sätt att belysa fasaden är underifrån med markspotlights eller riktade spotlights, dessa placeras antingen i marken nedanför fasaden eller direkt på fasaden. Riktade spotlights som i lyser på växter eller annan dekoration i närhet av fasaden kan ge väldigt spännande ljus och skuggspel på husväggen.


Uppfarten

Ljussättning av garageuppfarten görs framför allt oftast av funktionella skäl, men kombinerat med estetisk belysning kan uppfarten förvandlas till ett välkomnande och trivsamt inslag i utemiljön. Istället för den enstaka traditionella väggarmaturen ovanför garageporten finns det kanske något vackert träd eller rabatt som går att ljussätta och på så vis även få ljus till uppfarten. Finns det en gång mellan huset och garageuppfarten kan ni montera enhetliga pollare eller markspotlights både på gången mellan huset och uppfarten. Tänk bara på att utebelysningen inte ska blända när du kör in eller ut från uppfarten.

Gångar

Den primära funktionen för gångbelysning är vägledning och mängden ljus är beroende av hur mycket växtlighet och ljus det finns i omgivningen.

En mörk trädgårdsgång kan exempelvis belysas med pollare, de finns både med nedåtriktat ljus som ger ett starkt sken på en begränsad yta och mer bredstrålande som ger ett svagt, mjukt sken över en större yta. Finns det mycket växtlighet tätt inpå gången kan riktbara spotlight eller markspotlight användas för att belysa både gång och växtlighet och på så sätt även skapa en tryggare miljö. 

Går gången längs med en mur eller husvägg kan även utelampor för väggmontage vara en enkel och väl fungerande lösning. 

Använd gärna skymningsrelä eller kopplingsur för gångbelysningen, då är den alltid tänd när den behövs.

Träd och rabatter


Ljussättning av träd görs främst av estetiska skäl och kan göras på många olika sätt. Det vanligaste är att träden ljussätts underifrån med någon form av markspotlights eller strålkastare, vilket brukar bli väldigt vackert. Ett annat sätt är att ljussätta ovanifrån om trädets storlek, bladverkets täthet och omgivningen gör det möjligt, detta får då en månljus liknande effekt när ljuset söker sig igenom trädkronan. Försök ha med i beräkningarna att årstiderna kan förändra förutsättningarna och upplevelsen av ljussättningen ganska mycket både på gott och ont.

Med olika färgtemperaturer i trädgården kan man också framhäva och göra vissa områden mer inbjudande. Sten och trädstammar gör sig ofta med vitt ljus medans områden man sitter och vistas i oftast uppfattas mer inbjudande i varmvitt ljus. Läs gärna mer om ljusfärg i vår guide om ljuskällor.

Genom att ljussätta träd och rabatter både nära och lite längre ifrån huset skapar du ett vackert blickfång i trädgården att se ifrån fönster, uteplatsen eller trädgårdsgången när det börjar skymma. Rabatter går att ljussätta med allt från riktbara spotlights till pollare beroende på mängden ljus och önskad riktning på ljuset. Lite högre växter som gräs och bambu är snyggt och skapar en viss mystik när de ljussätts underifrån. Stenar, blommor och tätare buskar behöver oftast riktat ljus från spotlights för att framhävas.

Ett tips vid ljussättning av rabatter är att välja flera armaturer med lägre effekt. Dessa installeras så att ljuset kommer ifrån olika riktningar, avstånd och höjder vilket skapar rymd och ger ett mjukare intryck. Enstaka kraftigare ljuskällor skapar oftast skarpa och tydliga skuggor.


Uteplatsen

För att ljussätta din terrass eller uteplats så den fungerar för alla tänkbara ändamål krävs både funktions och estetisk belysning. Trappor och terrassdörrar bör framhävas och belysas extra både ur säkerhets och vägledningsaspekten. Till detta ändamål kan med fördel olika decklights med ljusöppningar i olika riktningar, väggarmaturer och pollare användas. 

Det absolut viktigaste för en trivsam miljö är att du inte blir bländad av belysningen, oavsett om det är när du passerar terrassdörren eller sitter och äter.

Sätt budget, köp och installera utomhusbelysningen

När du känner dig nöjd med planen och din ritning är det dags att sätta en budget för projektet och fundera på om allt är genomförbart på egen hand eller om en elinstallatör skall anlitas för vissa delar. 

230V armaturer är oftast lite dyrare att köpa och kräver att en auktoriserad elinstallatör installerar de, å andra sidan håller de oftast lite längre vilket gör att du problemfritt kan njuta av utomhusbelysningen längre. 12 och 24V systemen är billigare och enkla att installera själv, vilket gjort att de blivit mer och mer populära.


Oavsett hur stort eller litet projekt du har, är du alltid välkommen att kontakta vår duktiga kundtjänst för tips och råd om ljussättning av din trädgård och utemiljö. 

Lycka till med ditt projekt!